Aula d’Astronomia

AA

L’Aula d’Astronomia és un laboratori docent del departament d’Astronomia i Astrofísica, on s’imparteixen les pràctiques de les assignatures d’Astronomia. La finalitat és acostar directament l’estudiant a les meravelles del cel fent ús de les tècniques i mètodes usuals en aquesta disciplina.L’Aula d’Astronomia està situada a l’últim pis de l’edifici d’investigació Jeroni Muñoz al Campus de Burjassot-Paterna de la Universitat de València. Aquest edifici està dedicat a l’astrònom Jeroni Muñoz que va ser catedràtic de la Universitat al segle XVI.

L’Aula d’Astronomia es regeix per una sèrie de normes que en regulen l’ús.

L’Aula d’Astronomia és un laboratori docent del departament d’Astronomia i Astrofísica, on s’imparteixen les pràctiques de les assignatures d’Astronomia. La finalitat és acostar directament l’estudiant a les meravelles del cel fent ús de les tècniques i mètodes usuals en aquesta disciplina.

Si el teu interés és conéixer com són i com funcionen els fenòmens celestes, a més de rebre els coneixements teòrics necessaris en les diverses assignatures d’astronomia de les titulacions de Física, Matemàtiques i ara també de Periodisme, podràs realitzar pràctiques a l’Aula d’Astronomia

Consta de dues instal·lacions: l’ aula docent amb ordinadors en xarxa, en els que es poden fer tractament de les imatges obtingudes o pràctiques complementàries, l’ estació d’observació amb la cúpula on s’hi troba un telescopi apocromàtic de 18 cm d’apertura, una radioantena de 3 metres de diàmetre que funciona en la longitud d’ona de 21 cm i un telescopi solar vertical. A més a més, disposa d’altres telescopis per a l’observació nocturna, i instrumentació complementaria: càmeres CCD, fotogràfiques, vídeo, espectrògraf, etc.

Els origens de l’actual Aula es remunten a finals dels anys 80 del segle XX. El curs acadèmic 1988-1989 un grup de professors de Física Teòrica, liderat per José Maria Ibañez, va obtenir una ajuda de la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència de la Generalitat Valenciana per comprar material per a construir el Laboratori d’Astrofísica que es va muntar a la terrassa de l’edifici D de la Facultat de Física. Es comprà un telescopi Schmitd Cassegrain de 8 polzades de Meade, uns prismàtics, un telescopi reflector de 90 mm i altre material. Amb aquest material es varen fer les primeres pràctiques d’astronomia de la Universitat tant per a les assignatures de la titulació de Física com la de Matemàtiques.

Però l’impuls definitiu de l’Aula d’Astronomia es va fer l’any 1997 en que es construí l’aula i la cúpula a l’últim pis de l’edifici d’investigació Jeroni Muñoz del Campus Burjassot-Paterna. El promotor de la seua construcció va ser el degà de la facultat de Matemàtiques José Luis Valdés.

Comments are closed.